x

15.8.2023

Mosswool® on kotimainen kasvualusta tomaatin ja kurkun viljelyyn

Biolan Groupiin kuuluva Novarbo Oy valmistaa kotimaisista raaka-aineista Mosswool-viljelylevyjä kasvihuonetomaatin ja -kurkun viljelyyn. Mosswool-viljelylevyissä on mahdollista käyttää osana turvetta vähentäviä raaka-aineita, kuten rahkasammalta ja puukuitua. Nämä raaka-aineet tuovat kasvualustaan ilmavuutta ja kestävää rakennetta. 

Mosswool-viljelylevyt voidaan kastella ja lannoittaa samalla tavalla kuin turve- ja kivivillalevyt. Tämä mahdollistaa viljelmän siirtymisen Mosswool-viljelylevyihin ilman kastelu- ja lannoitusohjelman suuria muutoksia. Viljelijäkokemukset Mosswool-viljelylevyistä ovat olleet positiivisia ja viljelijät arvostavat erityisesti levyjen kosteuden pidätyskykyä ja kierrätettävyyttä. 

Puutarha Timo Juntti: Mosswool kostuu tasaisesti

Puutarha Timo Juntilla on tehty monia ekologiseen viljelyyn tähtääviä investointeja. Puutarhalla viljellään ympärivuotisesti noin 20 000 m2 pinta-alalla, josta 15 000 m2 on kurkkua ja 5 000 m2 tomaattia. Koko kurkkukasvusto kasvaa Mosswool-viljelylevyissä. 

− Olemme jo parin vuoden ajan kasvattaneet kurkkuja Mosswool-levyissä. Siirtyminen turvelevystä Mosswooliin kävi helposti. Kastelutiheyttä olemme vähän nostaneet, koska Mosswool-levyn kasvualustatilavuus kasvia kohti on vähän pienempi kuin turvelevyssä. Mosswool-viljelylevyt pidättävät paremmin vettä ja yöaikaan ne uskaltaa päästää kuivemmaksi kuin turvelevyt. Muita muutoksia emme kastelu- tai lannoitusohjelmaan tehneet, kertoo puutarhan toimitusjohtaja Tero Juntti.

− Mosswool-viljelylevyt ovat rakenteeltaan tasalaatuisia eivätkä ne juurikaan turpoa kasteltaessa. Erityisesti minua miellyttää, että Mosswool-viljelylevy kostuu tasaisesti korkeussuunnassa. Se takaa, että koko kasvualustatilavuus on hyvin kasvin juurten käytettävissä. Lisäksi arvostan, että kasvualusta on aktiivinen ja elävä, kotimainen ja se voidaan hyödyntää käytön jälkeen maanparannusaineena, jatkaa Tero Juntti.

Varpion Puutarha: Mosswoolin kastelun seuranta on helppoa 

Varpion puutarhalla viljelypinta-alaa on kaikkiaan 8 500 m2, ja viljelyssä on ympärivuotisesti tomaatti, kurkkua, salaattia ja yrttejä. Tomaatit ja kurkut viljellään tällä hetkellä Mosswool-viljelylevyissä. Puutarhalla on kokemusta niin kivivillasta, perliitistä kuin turvelevyistäkin.

− Minua alkoi kiinnostaa kasvualustan kosteuden seuranta. Se on suurin syy, miksi halusin vaihtaa turvelevyt Mosswooliin. Mosswoolin muoto ja rakenne mahdollistavat kiinteän kosteusmittauksen samalla tavalla kuin kivivilla. Varmasti tämän mittauksen ansiosta vaihto turvelevyistä Mosswooliin sujui ongelmitta. Lannoitusohjelma on voitu pitää ennallaan ja kastelussa suurin muutos on ollut yön kastelutauon pidentäminen, kertoo yrittäjä Hannu Varpio.

Varpion puutarhalla istutetaan kurkkuja 2−3 kasvustoa vuoden aikana ja joka kerta vaihdetaan uudet kasvualustalevyt. Tomaatit kasvavat vuoden samoissa Mosswool-viljelylevyissä.   

Harf Handelsträdgård: Mosswool on helppo ja ekologinen kierrättää

Harf Handelsträdgård viljelee kasvihuonekurkkua ympärivuotisesti 10 686 m2 pinta-alalla. Puutarhalla on aikaisemmin viljelty kivivillassa ja Mosswooliin on siirrytty vaiheittain. Seuraavasta istutuksesta alkaen koko pinta-alalla on Mosswool-viljelylevyt.

− Olen kokeillut myös turvelevyjä, mutta niiden alkukastelu oli työlästä: levyn paisuminen oli hidasta ja levyä kastelevat tippukastelusuuttimet irtosivat helposti levyn paisumisen myötä, mikä aiheutti paljon työtä. Mosswool-viljelylevy on alusta alkaen oikeankokoinen ja -muotoinen ja myös tippukastelusuutin pysyy kiinni kuivassakin levyssä, sanoo yrittäjä Ulf Harf

− Viljelyominaisuuksien lisäksi arvostan Mosswool-viljelylevyjen helppoa ja ekologista kierrätettävyyttä; käytön jälkeen levyt voi käyttää maanparannusaineena. Kotimaisuus takaa, että kuljetusmatkat jäävät lyhyiksi ja niiden hiilijalanjälki on pienempi kuin ulkomailta tuoduilla kasvualustoilla, lisää Ulf Harf.