x

Mosswool® -viljelylevy kasvualustana

Mosswool® -viljelylevy on Novarbon kehittämä kotimaisiin raaka-aineisiin pohjautuva kasvualustainnovaatio. Mosswool® -viljelylevyjen valmistuksessa voidaan käyttää mm. rahkasammalta ja Biolanin biokuitulaitoksessa valmistettua puukuitua. Näiden raaka-aineiden avulla kasvualusta saa ilmavuutta ja kestävää rakennetta.

Viljelylevyä on testattu Luonnonvarakeskuksen testeissä, joissa se on tuottanut parempia kasvutuloksia kuin perinteinen kivivillalevy. Uusi kasvualustamateriaali on kompostoituva ja sillä voidaan korvata perinteisiä kasvatusmateriaaleja, jotka eivät ole biohajoavia. Mosswool-viljelylevyn etuja ovat muun muassa sammaleen erittäin hyvä toimivuus nykyaikaisessa viljelymenetelmässä, antiseptisyys, nopeasti uusiutuva sammalraaka-aine sekä kierrätettävyys esimerkiksi kompostoimalla käytön jälkeen.

Katso esite (pdf)

Ota yhteyttä ja kysy lisää.
Helena Mörö
Avainasiakaspäällikkö
+ 358 40 709 5299
helena.moro(at)novarbo.fi

 

Viljelijäkokemukset positiisivia

Erityisesti kasvihuonetomaatin ja -kurkun viljelyyn soveltuvat Mosswool® -viljelylevyt voidaan kastella ja lannoittaa samalla tavalla kuin perinteiset turve- ja kivivillalevyt, mikä helpottaa siirtymistä Mosswool® -leveyihin ilman suuria muutoksia kastelu- ja lannoitusohjelmaan. Viljelijät ovat antaneet positiivista palautetta Mosswool-viljelylevyjen käytöstä, erityisesti niiden kyvystä säilyttää kosteutta ja kierrätettävyydestä. Viljelylevyjen valmistuksessa käytettävät raaka-aineen mahdollistavat sen että, Mosswool® levyt voidaan kompostoida paikallisesti muun korjuujätteen mukana.

Lue viljelykokemuksia Mosswoolista

Miksi Mosswool® kasvualustaksi?

Mosswool® -viljelylevy on  kierrätettävä vaihtoehto kivivillalevyille. EU-määräysten mukaan kasvien juurten täyttämää kivivillaa ei saa toimittaa kaatopaikoille. Vuoden käytön jälkeen kivivillasta tulee hankalaa jätettä, joka ei pala eikä kompostoidu. Mosswool® ratkaisee tämän ongelman, sillä raaka-aineistaan johtuen se voidaan kompostoida helposti tai kierrättää paikallisesti käytön jälkeen. Tämä minimoi jätekustannuksia. 

Viljelylevyn ekologinen elinkaari

Mosswool® -viljelylevyjen valmistuksessa käytetään uusiutuvaa rahkasammalta ja puukuitua. Rahkasammal kerätään Biolan Groupiin kuuluvan EcoMoss Oy:n kehittämällä patentoidulla korjuutekniikalla. Korjuutekniikka poimii vain osan elävästä sammaleesta, puristaa veden sammaleesta ja palauttaa tämän veden suon biotooppiin. Suon pintaa ei kerätä paljaaksi, joten suolle jää reilusti itiöitä kasvattamaan uutta sammalta. Kasvuprosessin voimistamiseksi apusilmut kasvavat jäljelle jääneistä kerroksista. Täten uusi kasvu tapahtuu sekä itiöiden avulla pinnalta että silmujen avulla sammalkerroksista.  Biolan  Groupissa tehdään jatkuvaa yhteistyötä tutkimuslaitosten kanssa sen varmistamiseksi, että keruutekniikka tukee suon pintakerroksen ja rahkasammalen uusiutumista mahdollisimman nopeasti.

Mosswool® -viljelylevyissä käytetty puukuitu valmistetaan Biolan Groupin omassa biokuitulaitoksessa mäntyhakkeesta, joka on lähialueen sahateollisuuden sivuvirtaa. Biokuitulaitoksen prosessissa hake paineistetaan ja kuidutetaan puhtaaksi puukuiduksi. Puukuitu on ekologinen ja nopeasti uusiutuva raaka-aine, joka tuo kasvualustatuotteisiin ilmavuutta. 

Mosswoolin käytön edut:

sydämen kuva

 

 

 

 

Kokonaiskustannustehokas kasvualusta


 

kuvaaja

 

 

 

 

Yhtä hyvä tai parempi kasvutulos kuin kivivillalevyillä

kuvaja

 

 

 

 

Valmistettu uusiutuvista raaka-aineista

kompostoituva

 

 

 

 

Minimoi jätekustannukset: voidaan kompostoida paikallisesti

Kasvutulos

Luonnonvarakeskus (LUKE) on testannut Mosswool® -viljelylevyjä kurkun kasvatukseen LUKEn kasvihuoneella 10 viikon ajan ja todistanut että sen kasvutulos on parempi kuin kivivillalla.

Luke logo

Tämä projekti on saanut rahoitusta Euroopan Unionin Horisontti 2020 tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta avustusnumerolla 778341. Tämä esite heijastaa vain Novarbon näkemystä ja EASME ja Komissio eivät ole vastuussa mistään sen sisältämistä tiedoista.

EU lippu