x

Mosswool® -viljelylevy kasvualustana

Novarbo Oy on kehittänyt ympäristöystävällisen Mosswool -viljelylevyn kasvualustaksi kasvihuonevihanneksille. Uudenlainen, nopeasti uusiutuva rahkasammalpohjainen viljelylevy on tuottanut Luonnonvarakeskuksen testeissä parempia kasvutuloksia kuin perinteinen kivivilla.

Uusi kasvualustamateriaali on kompostoituva ja sillä voidaan korvata perinteisiä kasvatusmateriaaleja, jotka eivät ole biohajoavia. Mosswool-viljelylevyn etuja ovat muun muassa sammaleen erittäin hyvä toimivuus nykyaikaisessa viljelymenetelmässä, antiseptisyys, nopeasti uusiutuva sammalraaka-aine sekä kierrätettävyys esimerkiksi kompostoimalla käytön jälkeen.

Lue viljelykokemuksia Mosswoolista

Katso esite (pdf)

Ota yhteyttä ja kysy lisää.
Helena Mörö
Avainasiakaspäällikkö
+ 358 40 709 5299
helena.moro(at)novarbo.fi

 

Ekologinen, rahkasammalpohjainen kasvualusta

Kasvihuonevihannesviljely on siirtymässä kohti entistä ympäristöystävällisempää tuotantoa. Tähän tarpeeseen Novarbo on kehittänyt Mosswool® viljelylevyn. 

Mosswool® on ympäristöystävällisempi kasvualusta vihannesviljelyyn. Viljelylevyt valmistetaan rahkasammaleesta, jonka korjuu tehdään patentoidulla menetelmällä. Mosswool® levyt voidaan kompostoida muun korjuujätteen mukana.

Miksi Mosswool® kasvualustaksi?

Mosswool® -viljelylevy on sellaisenaan käytettävä ympäristöystävällinen vaihtoehto kivivillalevyille. EU-määräysten mukaan kasvien juurten täyttämää kivivillaa ei saa toimittaa kaatopaikoille. Vuoden käytön jälkeen kivivillasta tulee hankalaa jätettä, joka ei pala eikä kompostoidu. Mosswool® ratkaisee tämän ongelman, koska viljelylevy on rahkasammalpohjainen, se voidaan kompostoida helposti tai kierrättää paikallisesti käytön jälkeen. Tämä minimoi jätekustannuksia. 

Viljelylevyn ekologinen elinkaari

Mosswool® -viljelylevy valmistetaan nopeasti uusiutuvasta rahkasammaleesta. Rahkasammal kerätään Biolan Groupiin kuuluvan EcoMoss Oy:n kehittämällä patentoidulla korjuutekniikalla. Korjuutekniikka poimii vain osan elävästä sammaleesta, puristaa veden sammaleesta ja palauttaa tämän veden suon biotooppiin. Suon pintaa ei kerätä paljaaksi, joten suolle jää reilusti itiöitä kasvattamaan uutta sammalta. Kasvuprosessin voimistamiseksi apusilmut kasvavat jäljelle jääneistä kerroksista. Täten uusi kasvu tapahtuu sekä itiöiden avulla pinnalta että silmujen avulla sammalkerroksista.  

Biolan  Groupissa tehdään jatkuvaa yhteistyötä tutkimuslaitosten kanssa sen varmistamiseksi, että keruutekniikka tukee suon pintakerroksen ja rahkasammalen uusiutumista mahdollisimman nopeasti.

Mosswoolin käytön edut:

sydämen kuva

 

 

 

 

Ympäristöystävällisempi ja kokonaiskustannustehokkaampi kasvualusta


 

kuvaaja

 

 

 

 

Yhtä hyvä tai parempi kasvutulos kuin kivivillalevyillä

kuvaja

 

 

 

 

Valmistettu nopeasti uusiutuvasta raaka-aineesta

kompostoituva

 

 

 

 

Minimoi jätekustannukset: voidaan kompostoida paikallisesti

Kasvutulos

Luonnonvarakeskus (LUKE) on testannut Mosswool® -viljelylevyjä kurkun kasvatukseen LUKEn kasvihuoneella 10 viikon ajan ja todistanut että sen kasvutulos on parempi kuin kivivillalla.

Luke logo

Tämä projekti on saanut rahoitusta Euroopan Unionin Horisontti 2020 tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta avustusnumerolla 778341. Tämä esite heijastaa vain Novarbon näkemystä ja EASME ja Komissio eivät ole vastuussa mistään sen sisältämistä tiedoista.

EU lippu