x

30.6.2020

Uusilla Arvo-lannoitteilla luomun satotasoja ylemmäs

Novarbon Arvo-lannoitteiden sarja on laajentunut, ja markkinoille on tuotu yhteensä kahdeksan uutta pelto- ja puutarhakasvien lannoitukseen soveltuvaa Arvo-tuotetta. 

-    Uudet Arvo-lannnoitteet on kehitetty yhteistyössä tutkijoiden ja viljelijöiden kanssa, Novarbon lannoiteasiantuntija Mika Nurminen kertoo.

Biolan Group ja Luonnonvarakeskus Luke toteuttivat vuosien 2017-2019 aikana Mosku-hankkeen, jonka tavoitteena oli päästä hyödyntämään entistä monipuolisempia maatalouden sivuvirtoja sekä valmistaa niistä uudenlaisia tuotteita.

-    Hankkeen aikana testattiin erilaisia orgaanisia lannoitteita, joista kehitettiin yhteistyössä avomaaviljelijöiden kanssa uudet Arvo-luomulannoitteet, Nurminen valottaa. 

Kasvukaudella 2019 lannoitteita testattiin käytännön viljelyksillä eri kasvilajeilla. Viljelyn ja elintarviketuotannon kehittämiseen ja tutkimukseen keskittynyt Pyhäjärvi-instituutti oli mukana koetoiminnan suunnittelussa ja tulosten analysoinnissa. 

Sopivat lannoitteet eri kasvilajeille

Novarbo Oy on jo pitkään keskittynyt luonnonmukaisten lannoitteiden valmistukseen ja myyntiin. Arvo- ja Aino-luomulannoitteet on kehitetty luonnonmukaiseen viljelyyn ja kasvien hoitoon. Nestemäiset ja rakeistetut lannoitteet soveltuvat pellolle, puutarhaan ja kasvihuoneeseen.

Laajentuneesta Arvo-lannoitesarjasta löytyy nyt eri kasvilajeille räätälöityjä tuotteita. Uusissa tuotteissa on vaihtoehtoja niin viljojen, palkokasvien, perunan ja juuresten kuin nurmenkin viljelijöillekin. 

-    Sopivia vaihtoehtoja on myös puutarhakasvien viljelyyn, ja esim. marjoille räätälöityjä Arvo-lannoitteita löytyy nyt valikoimistamme, Novarbon avainasiakaspäällikkö Marko Jaakkola täydentää. 

Raaka-aineena Arvo-lannoitteissa on pääsääntöisesti broilerinlanta ja kaliumsulfaatti. Korkeatyppisissä tuotteissa on näiden lisäksi käytetty verijauhoa. Kaikki Novarbo Arvo-lannoitteet ovat luomuhyväksyttyjä, ja ne sisältävät pääravinteiden lisäksi hivenravinteita. 

Lannoitteen raekoko on 2-6 mm, joka käytännön viljelykokeissa on osoittautunut hyvin toimivaksi erilaisissa levittimissä ja kylvölannoittimissa. 

-    Viljelijöiden mukaan rakeen koostumus on hyvä ja raekoko tasainen ja kestävä. Pölyäminen on vähäistä ja lannoite juoksee levittimissä hyvin, Nurminen kertoo. 

Hänen mukaansa lähes jokainen koeviljelijä nosti esille lannoiterakeen suhteellisen nopean liukenemisen. Myös lannoitusvaikutukset eri kasvilajeille koettiin hyväksi. 

Kuvagalleria1

Luomun viljelyalat kasvussa 

Luomun viljelyala Suomessa on kasvussa ja Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut tavoitteeksi lisätä luomuviljellyn peltoalan määrän 20 prosenttiin kokonaisviljelyalasta vuoteen 2020 mennessä. Tuoreen tutkimuksen valossa kiinnostus luomuun onkin kasvussa. 

Luomuviljelyssä satotasot ovat perinteisesti alhaisempia kuin tavanomaisessa viljelyssä eikä kokonaissadot ole kasvaneet, vaikka luomupinta-alat ovat olleet kasvussa. Viljelijät tarvitsevat nyt lisävaihtoehtoja lannoitukseen, koska sopivia tuotteita peltoviljelyyn on ollut vain muutamia. 

-    Uusien Arvo-lannoitteiden myötä luomuviljelijän lannoitevalikoima kasvaa, mikä mahdollistaa myös satomäärien kasvattamisen, Mika Nurminen toteaa. 

Tutustu Arvo-luomulannoitteisiin.