x

2.11.2020

Puutarhoilla valmistaudutaan joulusesonkiin ja tulevaan kevääseen

Puutarhoilla joulukukkasesonki on alkamaisillaan ja kasvatukset lähenevät jo loppuvaihetta.

- Joulutähden kasvualustoja hankitaan jo keväällä. Pitkän viljelyn aikana on tärkeää, että joulutähden kasvualusta pysyy ilmavana ja ruukun pinta puhtaana, pohtii Novarbon avainasiakaspäällikkö Marko Jaakkola, jolla on laaja kokemus myös kukkien viljelystä. 

Ilmavuutta kasvualustoihin tuodaan rahkasammaleella  ja perliitillä. Rahkasammal on ekologinen ja uusiutuva luonnonvara, jolla on monia hyviä viljelyominaisuuksia. Se lisää kasvualustan ilmavuutta, parantaa juuriston kasvua ja hillitsee myös homesienten kasvua. Myös kukkien markkinointiketju voi asettaa vaatimuksia kasvualustalle, liittyen esimerkiksi käytettävien raaka-aineiden uusiutuvuuteen. 

Nyt valmistellaan kevättä

- Joulukukkien viljelyn ohella monella tarhalla on tehty ruukutuksia ensi kevään ruukku- ja ryhmäkasviviljelyä silmällä pitäen, kertoo Jaakkola. 

Monilla tarhoilla suositaan seospohjaisia kasvualustoja kesäkukkien viljelyssä. Hiekka, rahkasammal tai rakennekomposti tuovat kestävää rakennetta, vedenpidätyskykyä ja kapillaarisuutta kasvualustaan. 

Uusi kasvualusta testissä viljelijöillä

- Tänä syksynä viljelijät ovat päässeet myös testaamaan uutta moneen käyttökohteeseen sopivaa kasvualustaa, Marko Jaakkola vinkkaa.

Novarbolla on kehitetty uusi kasvualusta, joka on käytössä tänä syksynä alkaneissa kasvatuksissa ja ruukutuksissa. Uuden Taimiseoksen käyttökokemukset ovat olleet viljelijöiden mukaan positiivia.

 -Tuote kulkee hyvin ruukutuskoneessa, on ilmava ja se kastuu hyvin, Jaakkola kertaa asiakkaiden kokemuksia. 

Uudesta Taimiseoksesta löytyy versio myös amppelikasveille pitkävaikutteisella lannoitteella.

Lisätietoja Novarbon kasvualustoista antaa: 

Marko Jaakkola
Avainasiakaspäällikkö
+358 40 1353170
marko.jaakkola(at)novarbo.fi