x

20.1.2021

Pisaraverholla kasvihuoneeseen pienemmät lämmityskustannukset ja lisää satoa

Puutarha Timo Juntti Oy:n kurkkuhuoneessa pystytään Novarbo Heat Reuse™ -järjestelmän avulla poistamaan ylimääräistä kosteutta, laskemaan lämpötilaa ilman tuuletusta ja pitämään korkeampi hiilidioksiditaso. Parempi ilmastonhallinta nostaa satotasoa. Kaikkein merkityksellisimmäksi eduksi on kuitenkin koettu kasvihuoneesta poisjohdetun hukkalämmön hyödyntäminen lämmityksessä. 

Kaarinalainen Puutarha Timo Juntti Oy kasvattaa kasvihuonevihanneksia 20 000 m2 pinta-alalla. Pinta-alasta neljäsosan, 5000 m2, ilmastoa hallitaan Novarbo Heat Reuse™ -järjestelmän avulla.

− Seurasimme mielenkiinnolla Luonnonvarakeskuksen tutkimuksia naapurissa Piikkiön koekasvihuoneella. Tutkimus keskittyi kasvihuoneen ilmaston hallintaan, mutta meitä kiinnosti myös edullinen ja puhdas energia, jota pisaraverho kasvihuoneesta kerää. Itselläni on talossa maalämpö ja lämpöpumpputekniikka on tuttu. Se rohkaisi kehittämään tätä ideaa, muistelee alkuvaiheita toimitusjohtaja Tero Juntti.

Edullista ja puhdasta lämmitysenergiaa

Vuonna 2015 puutarhalle asennettiin 2500 m2 pinta-alalle Novarbon ilmastonhallintalaitteisto, johon liitettiin myös lämmön talteenotto. Järjestelmän sydän on pisaraverho, joka kerää kosteutta ja lämpöenergiaa kasvihuoneilmasta. Kasvihuoneessa lämmennyt vesi johdetaan eristettyyn 1 000 kuution ulkoaltaaseen, josta se siirretään edelleen 500 kW lämpöpumpun avulla varaajaan ja edelleen lämmityskiertoon. Tästä ensimmäisestä pisaraverhojärjestelmästä saatiin talteen hukkalämpöä noin 3 500 megawattituntia vuodessa. 

Lue lisää Novarbon Heat ReuseTM järjestelmästä

Hyvät kokemukset Novarbo Heat Reuse™ -järjestelmästä rohkaisivat lisäinvestointiin. Vuonna 2019 valmistui 2 500 m2 laajennusosa, johon asennettiin samanlainen järjestelmä pisaraverhoineen ja ulkoaltaineen, mutta vielä tehokkaammalla, 750 kW, lämpöpumpulla. Uuden laajennuksen ja laitteiston päivityksen myötä energiaa on mahdollista ottaa talteen jopa yli 7 000 megawattituntia vuodessa.

− Kurkun viljelyssä esimerkiksi valaistus synnyttää paljon hukkalämpöä. Lämmön talteenoton ansiosta olemme pystyneet kattamaan hukkalämmöllä jopa yli 80 prosenttia vuotuisesta lämpöenergian kulutuksesta. Ison osan vuotta kaikki kasvihuoneiden käyttämä lämpö saadaan pisaraverhojärjestelmästä ja talvipakkasillakin noin puolet. Loppu lämpöenergia tehdään nestekaasulla, jonka palokaasuja hyödynnetään myös hiilidioksidilannoituksena, kertoo Tero Juntti. 

Kuvagalleria1

Paremmat kasvuolosuhteet lisäävät satoa

Energiahyödyn lisäksi ilmastonhallinta parantaa kasvuolosuhteita ja satoa. Kun kasvihuoneesta saadaan poistettua lämpöä ilman, että tuuletusluukkuja tarvitsee avata, voidaan hiilidioksiditasot pitää korkealla. Kurkku hyötyy korkeasta hiilidioksidipitoisuudesta ja se näkyy myös satotasossa. 

− Keskikesä on vaativin aika viljellä. Normaalissa kasvihuoneessa kaikkia muita olosuhteita on helppo säätää, paitsi poistaa ylimääräistä lämpöä. Hellejaksojen aikana on selvästi nähtävissä, että pisaraverholla jäähdytetyn kasvihuoneen kasvuston säilyy paremmassa kasvukunnossa, ja siitä seuraa myös parempi sato, valaisee Tero Juntti.

− Alkuvaiheessa ilmastonhallinta vaatii totuttelua ja uuden opettelua. Mutta olemme olleet järjestelmään tyytyväisiä ja sadonlisäyksen lisäksi olemme saaneet lämmitykseen edullista ja puhdasta energiaa, päättää Tero Juntti.

Näin Novarbon Heat ReuseTM -järjestelmä toimii: 

Kuvagalleria2
  1. Pisaraverho toimii lämmönvaihtimena ja kerää kosteutta sekä lämpöenergiaa kasvihuoneilmasta.
  2. Ulkoallas, jonka vettä pisaraverho kierrättää kasvihuoneessa. Veteen varastoituu kasvihuoneen energiaa, joka lämpöpumppukierrolla viedään lämmitysjärjestelmään.
  3. Lämpöpumppu, jonka koko määräytyy vesivaraajien ja lämmön uudelleenkäyttömahdollisuuksien mukaan. Sijoitetaan sisätiloihin ja ohjataan kasvihuoneautomatiikan mittausten mukaan.
  4. Lämminvesivaraaja, jonne kasvihuoneen ylimääräinen energia varastoidaan. Koko voi vaihdella, mikä huomioidaan lämpöpumpun mitoituksessa. Mitä suurempi lämminvesivaraaja, sen pidempään energiaa voidaan varastoida.
  5. Pisaraverholaitteisto ja lämpöpumppu ovat ohjattavissa kasvihuoneautomatiikalla. Erillisen ohjauskeskuksen avulla säätöarvot saadaan kuitenkin kullekin laitteelle optimaalisiksi.

 

Puutarhan tiedot: 

Puutarhan nimi: Puutarha Timo Juntti Oy
Henkilökunnan määrä: 25
Puutarhan pinta-ala: 20 000 m2
Viljeltävät kasvit: kurkku 15 000 m2 ja tomaatti 5 000 m2
Novarbo Heat Reuse™: 5000 m2 kurkkua