x

30.3.2022

Novarbo mukana hankkeessa, jossa etsitään vaihtoehtoja turpeelle

Kauppapuutarhaliitto ry ja Luonnonvarakeskus käynnistävät kaksivuotisen tutkimushankkeen, jolla testataan vaihtoehtoisia kasvualustoja nykyaikaisen kasvihuoneviljelyn tarpeisiin. Tavoitteena on löytää uusia kotimaisia kasvualustamateriaaleja ammattimaiseen viljelykäyttöön korvaamaan osan kasvuturpeesta kasvualustoissa. Mukana hankkeessa on kattavasti alan toimijoita. 

Uusille vaihtoehdoille on tarvetta, sillä Suomessa kasvihuoneviljely pohjautuu vahvasti turpeeseen ja valtaosa esimerkiksi kasvihuonevihanneksista viljellään kasvuturpeessa. Ennusteiden mukaan kasvuturpeen tarve kasvaa maailmanlaajuisesti tulevina vuosina, ja sitä myöten tarve kotimaisille vaihtoehtoisille raaka-aineille jo huoltovarmuudenkin kannalta lisääntyy. 

Osana Biolan Groupia Novarbo Oy on sitoutunut korvaamaan turvetta uusiutuvilla ja kierrätetyillä raaka-aineilla. Pitkäjänteistä työtä kierrätysraaka-aineiden hyödyntämiseen on Biolan Groupissa tehty kautta historian ja yhtiöllä on osaamista hyödyntää erilaisia jakeita kasvualustoissa. Parhaillaan rakenteilla on myös yhtiön historian suurin investointi, biokuitulaitos, jossa tulevaisuuden raaka-aineita päästään edelleen kehittämään ja tuottamaan. Syksyllä 2022 valmistuva biokuitulaitos mahdollistaa uusiutuvien raaka-aineiden, kuten puukuidun ja rahkasammaleen entistä laajemman hyödyntämisen kasvualustoissa.