x

28.2.2023

Biokuitulaitoksesta uusia raaka-aineita kasvualustoihin

Biolan Group on avannut Euraan uuden, maailman mittakaavassakin uniikin biokuitulaitoksen. Uuden laitoksen valmistamia tuotteita käytetään kasvualustoissa ja kuivikkeissa. Biokuitulaitoksessa valmistetaan puukuitua sekä puukuidun ja suobiomassan sekoitusta. Suobiomassalla tarkoitetaan suon pintakerrosta, joka on nopeasti uusiutuvaa. 

Uuden tehtaan rakentaminen aloitettiin syksyllä 2021 ja ensimmäisiä koeajoja päästiin tekemään seuraavana syksynä. Nyt, vuoden 2023 alussa tuotanto on aloitettu ja laitoksen valmistamia tuotteita saadaan käyttöön myös Novarbon asiakkaiden kasvualustoihin. 

-    Kaikki on mennyt odotusten mukaisesti, emmekä kärsineet juurikaan maailmaanlaajuisesta komponenttipulasta tai viivytyksistä toimituksissa, Biolan Groupin toimitusjohtaja Teppo Rantanen summaa. 

Ainutlaatuinen prosessi hyödyntää nopeasti uusiutuvia ja kierrätettyjä raaka-aineita

Biokuitulaitoksen prosessi on Biolan Groupin kehittämä, ja yhdessä laitevalmistajien kanssa on kehitetty prosessiin sopivia laitteita ja valmistusmenetelmiä. Raaka-aineena uudessa tuotantolaitoksessa hyödynnetään muun muassa metsäteollisuuden sivuvirtoja ja nopeasti uusiutuvaa suobiomassaa. Nopeasti uusiutuva suobiomassa, eli akrotelma on suon aktiivisesti kasvava pintakerros: rahkasammaleet, heinät, varvut ja muu pintakasvillisuus. Sen paksuus voi vaihdella 10 sentistä muutamaan kymmeneen senttiin. Kun akrotelma kerätään, se pystyy uusiutumaan 10−20 vuodessa.

Biokuitulaitoksen myötä Biolan Group saa turpeen rinnalle uusia raaka-aineita niin ammattiviljelyyn tarkoitettuihin kuin harrastajienkin kasvualustoihin sekä eläinkuivikkeisiin.

-    Biolan Group on kasvualustavalmistaja, joka tarjoaa kestävästi tuotettuja ratkaisuja viljelyyn. Ymmärrämme, että maailma on muuttunut ja sen myötä myös tuotannossa käytettävien raaka-aineiden pitää muuttua, Rantanen sanoo. 

Vaihtoehto turvepohjaisille kasvualustoille

Uusi biokuitulaitos tarjoaakin aidon, huolella tutkitun ja käytännössä testatun vaihtoehdon niin kasvualustatuotteiden kuin kuivikkeidenkin valmistamiseksi. Uudenlaiset lopputuotteet ovat pitkän tutkimuksen ja kehitystyön tulos. 

-    Olemme testanneet niiden toimivuutta laajasti erilaisiin käyttötarkoituksiin, ja voimme todeta, että olemme onnistuneet löytämään laadukkaan, ympäristön kannalta kestävän ja viljelyominaisuuksiltaan erinomaisen reseptin niin ammattiviljelyyn kuin harrastajienkin kasvualustatuotteisiin, Biolanin tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell kertoo. 

Novarbon kasvualustatuotteissa on jo muutamia vuosia käytetty rahkasammalta sen hyvien ominaisuuksien vuoksi. Biokuitulaitoksen tuotannon käynnistymisen myötä myös puukuidun lisääminen on mahdollista ammattiviljelyn tuotteisiin, ja ensimmäiset puukuitua sisältävät kasvualustat valmistuvat tänä keväänä. 

Uudet kasvualustamateriaalit ovat mukana myös Kauppapuutarhaliiton ja Luonnonvarakeskuksen hankkeessa, jossa ammattiviljelijät testaavat uusia kasvualustamateriaaleja monilla eri kasveilla.

Biokuitulaitos on Biolan Groupin historian suurin investointi, jonka arvo on yli seitsemän miljoonaa euroa. Se on saanut tukea Maa- ja metsätalousministeriön Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta, jota hallinnoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.

Lue lisää biokuitulaitoksesta