x

11.5.2020

Miten saada paras hyöty kastelusta?

Tiesitkö, että märkyys tai kuivuuskierre, joka alkaa pidentyneen sateen jälkeen, on päätekijä paikallisen kuivalaikun aiheuttamaan vedenpakoisuuteen? Talven jälkeen helposti ajatellaan, että kenttä ei voisi kärsiä kuivalaikuista, mutta todellisuudessa viimeaikaiset kuivemmat olosuhteet tuovat esiin vesipakoisuutta ja ensimmäiset kuivalaikkuongelmat alkavat. Tänä vuonna kentänhoidon kausi on alkanut keskellä koronaviruspandemiaa ja on kentillä pitänyt keskittyä tärkeimpiin hoitotöihin. Erityisen tärkeää on varmistaa kastelun onnistuminen, jotta nurmet pysyvät elinvoimaisina. Työhön käytettävien resurssien ollessa minimissään, on mahdollista vähentää kastelun tarvetta lisäämällä nurmien vedenkäytön hyötysuhdetta.

Mikä aiheuttaa veden hylkimistä?

Veden imeytymistä kasvualustaan hankaloittavat vahakertymät maahiukkasten pinnoilla, joita syntyy orgaanisen aineksen maatumisesta ja nurmikon vahapintaisten lehtien leikkuusta. Myös juurieritteet ja tietyt sienirihmastot pahentavat märän ja kuivan syklejä. Vettä hylkivä kerrostuma aiheuttaa veden liikkumiselle ongelmia kahdella eri tavalla: 

  1. maan pinnassa: vesi ei pääse imeytymään maan sisään ja syntyy lammikoita, vesi valuu muualle tai haihtuu ilmaan. 
  2. maan sisällä: vesi ei liiku kasvualustassa tasaisesti, joka aiheuttaa epätasaista jakaumaa kasteluvedelle ja veden mukana annettaville aineille. Vesi voi myös huuhtoutua nopeasti pois.

 

Kuivalaikun merkit ja seuraukset

Golfkentällä kuivalaikku näyttäytyy paikallisina kuivan kohtina, epäsäännöllisen muotoisina kuivina kohtina tai vesilätäköinä (lukuun ottamatta niitä lammikoita, jotka johtuvat voimakkaiden sateiden tai virheellisen kastelun aiheuttamasta tyydyttyneestä maaperästä). Kaltevilla alueilla vettähylkivä maaperä aiheuttaa veden huuhtoutumista.

Jos vesipakoisuus aiheuttaa sen, että vesi ei imeydy kasvualustaan, vesiliukoiset ravinteet, tai muut kastelun mukana annettavat aineet, eivät pääse sinne. Tässä tilanteessa nurmi ei saa sille tarpeellisia ravinteita ja kalliita resursseja menee myös hukkaan, puhumattakaan huuhtoutumien mahdollisista ympäristökuormituksista. 

Novarbolta löydät Aquatrols-kostutusaineita, jotka tuovat ratkaisuja resurssien tehokkaaseen käyttöön, kustannussäästöihin ja ympäristöystävällisyyteen.

Tutustu seuraaviin Aquatrols-tuotteisiin:

Aqueduct Flex

Aqueduct Flex on rakeinen kostutusaine nurmikentille.Aqueduct Flex on rakeinen kostutusaine, jota voidaan käyttää tavanomaisilla levittimillä. Aqueduct Flex on kehitetty tarjoamaan nurmikonhoitajille tehokas työkalu vaikeiden olosuhteiden hoitoon ilman nurmikon polttamisen vaaraa. Aqueduct Flexia voidaan käyttää turvallisesti keväällä ennen kastelujärjestelmien aktivointia sekä kesällä, kun ympäristön vaikeat olosuhteet voivat vaikuttaa nurmikon kasvuun. Aqueduct Flex on biohajoava ja myrkytön kasveille ja eläimille.
Pakkauskoko: 20 kg säkki.

Aqueduct Liquid

Aqueduct Liquid on nestemäinen kostutusaine nurmikentille.Aqueduct Liquid on nestemäinen kostutusaine, jolla voidaan hoitaa paikallisia kuivia tai märkiä alueita sekä muita veden aiheuttamia ongelmia ilman huolta nurmikon palamisesta. Aqueduct Liquidia voi käyttää turvallisesti keväällä ennen kastelujärjestelmän ottamista käyttöön sekä koko kesän ajan, kun ympäristöolosuhteet voivat kuormittaa nurmikkoa. Aqueduct Liquid on biohajoava ja myrkytön kasveille ja eläimille.
Pakkauskoko: 10 L kanisteri.

Revolution

Revolution on nestemäinen kostutusaine, joka on erityisesti suunniteltu juurikerroksen kosteus- ja ilmatilavuustason optimointiin ja ohutlehtisen, hienon, lyhyen ja tiiviin nurmen kunnossapitoon. Revolution-tuotetta suositellaan käytettäväksi esimerkiksi golf- ja urheilukentillä sekä muissa paljon hoidetuissa paikoissa. Revolution-tuotetta voidaan käyttää koko kauden ajan.
Pakkauskoko: 10 L kanisteri. 

Muissa kentän- ja viheralueiden hoidossa Novarbon tuotetarjonta ja tuotetuntemus ovat apunasi. 

Kysy lisää asiantuntijaltamme: 

Mika Nurminen
Tuoteasiantuntija
+358 40 137 9858
mika.nurminen@novarbo.fi